Avís important

El contingut d'aquest bloc és informatiu i no substitueix en cap cas la consulta presencial amb el professional de salut pertinent, sino que la complementa. En cas de dubte, contacteu amb el vostre especialista.

dimarts, 7 de maig del 2013

Em puc banyar estant embarassada?


Aquest bloc s'ha traslladat! Em trobareu a 
 www.laurarodellar.com

Ara que sembla que la caloreta comença a fer acte de presència i que portem dos dies seguits de sol, us deixo aquest article que vaig escriure per al portal Creixem Junts. 
Una de les preguntes top ten que em fan a la consulta, i més de cara al bon temps, és sobre banyar-se al mar o a la piscina estant embarassada. I és que hi ha la creença que les embarassades no es poden banyar, o que no ho poden fer durant l’últim mes… i també hi ha ginecòlegs i llevadores que diuen a les seves pacients que no es banyin.
No hi ha res més fantàstic estant embarassada que ficar-se a la piscina (o al mar). A l’aigua no es té la sensació de pesar una tona, els moviments són fàcils, ens sentim lliures… A més a més és una manera de realitzar activitat física, que ens anirà bé tant pel cos com per la ment. I, si estem inflades, probablement el dia que anem a la piscina ens trobarem millor.
Per què hi ha qui no deixa banyar les embarassades?
Alguns diuen que és pel risc d’infeccions. D’entrada, les piscines públiques passen una sèrie de controls microbiològics que ens donen certa tranquil·litat d’higiene, i qui té una piscina privada té la tranquil·litat que només s’hi banya ella i la família. A més a més l’aigua està tractada amb desinfectants i hi ha un circuit de depuració. I el mar, tot i tenir certa contaminació, és un espai obert on l’aigua va circulant constantment.
D’altra banda, qui ha agafat mai una infecció vaginal o urinària banyant-se a la piscina o a la platja? Sí que si anem tot el dia amb el banyador mullat podem agafar fàcilment fongs, però aquests estaran propiciats per la humitat del teixit i no per haver estat en remull. De la mateixa manera que no agafem cap infecció no estant embarassades, per què l’hem d’agafar quan ho estem?
A més a més, el coll de l’úter està tancat, i hi ha el tap mucós pel mig, i la bossa amniòtica i el líquid tenen el seu sistema de defensa contra les infeccions.
Llavors hi ha qui diu que si has expulsat el tap mucós o hi ha dilatació del coll no et pots banyar… aquí entraria en joc la capacitat de defensa de la bossa amniòtica. El cos és savi!
Altres diuen que hi ha perill de trencar aigües i no adonar-se’n, raonament totalment absurd i sense base científica. Quan es trenca la bossa de les aigües surt líquid cap a fora, i no deixa de sortir-ne. Si dóna la casualitat que trenquem aigües dins l’aigua, quan sortim anirà regalimant líquid, i ens traurem el banyador mullat i continuarem mullant-nos. La que no se n’adoni així, tampoc ho faria estant fora de la piscina.
Quan no ens podem banyar?
Una embarassada no es pot banyar en les situacions en què els mecanismes de defensa envers infeccions poden estar alterats. Per exemple, quan hi ha una ruptura de la bossa amniòtica, aquesta no pot exercir el seu paper protector, i som més vulnerables.
Tampoc ens podrem banyar en situacions com una placenta prèvia o una amenaça de part preterme (contraccions abans d’hora), però més pel risc que implica l’activitat física que pel fet en si de ficar-nos en remull.
Per tant, no torturem les embarassades amb prohibicions absurdes quan no fa falta. És més fàcil dir que no que parar-se a pensar si podem dir que sí o puntualitzar quan es pot i quan no… però no es tracta de fer les coses perquè siguin més fàcils, sinó de fer-les bé. Ara que ve la caloreta, no hi ha res millor que ficar-nos en remull!

2 comentaris:

  1. Hola,
    Moltíssimes gràcies pel teu blog, és molt aclaridor en mil coses.
    Aquí una" primerenca". Voldria saber què hem de fer respecte als spas, em refereixo a circuits d'aigües, siguin o no termals... sembla que l aigua calenta pot ser perjudicial pel fetus així com les bombolles dels jacuzzis? ?
    Un miler de Gràcies! !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ni l'aigua calenta ni les bombolles perjudiquen el fetus. Si no hi ha cap contraindicació mèdica, les embarassades es poden banyar en jacuzzis i piscines termals. Sí que cal tenir en compte que en aquests llocs tendeix a baixar la pressió arterial, i això s'accentua més en dones embarassades, de manera que cal tenir precaució en les entrades i sortides i evitar ser-hi durant temps perllongats. Saunes i banys de vapor tampoc són el medi ideal per a les dones embarassades.

      Elimina