Avís important

El contingut d'aquest bloc és informatiu i no substitueix en cap cas la consulta presencial amb el professional de salut pertinent, sino que la complementa. En cas de dubte, contacteu amb el vostre especialista.

dimarts, 5 de febrer del 2013

L'alarma dels anticonceptius


Aquest bloc s'ha traslladat! Em trobareu a www.laurarodellar.com

Aquest article l'he escrit avui per a Creixem Junts, però donat que és un tema que està generant alarma social i preocupació he decidit publicar-lo aquí també per a fer-ne doble difusió. 

Aquests darrers dies ha saltat una alarma als mitjans de comunicació: l'agència francesa de seguretat dels medicaments ha retirat del mercat unes píndoles anticonceptives per haver-se'ls atribuït, durant els darrers 25 anys, quatre morts per tromboembolisme. Això ha generat una enorme alarma social entre les usuàries d'anticonceptius hormonals, i moltes dones que en prenen es troben sense saber què han de fer a partir d'ara.

Què és un tromboembolisme?

Un tromboembolisme és l'obstrucció d'un vas sanguini (artèria o vena) per un trombo o coall, provocant una manca d'aport sanguini al territori del cos que rebia sang d'aquest vas i, per tant, una lesió (temporal o permanent segons l'estona que estigui obstruït el vas). Per tant, segons si el vas ocluït és gran o petit i quin territori abasti, la lesió serà més o menys important.
El coall es pot produir al mateix vas afectat o bé, des d'allà, disseminar-se a altres parts del cos.
Un exemple seria una trombosi venosa profunda d'una cama. Trobarem dolor i inflor de l'extremitat afectada. Si el coall viatja pel sistema venós, podem trobar una embòlia pulmonar (amb més o menys territori afectat segons el vas on vagi a parar el coall) o una embòlia cerebral, amb serioses conseqüències.

Quina relació tenen els anticonceptius hormonals amb el tromboembolisme?

Els anticonceptius hormonals combinats contenen dos tipus d'hormones que ens permeten inhibir l'ovulació i controlar el cicle menstrual. Es tracta d'estrògens i gestàgens combinats en diferents formulacions.
Durant els anys 60 es van publicar els primers estudis que relacionaven els anticonceptius amb un augment del risc de malaltia tromboembòlica 2-4 vegades respecte les dones en edat fèrtil que no en prenien. Inicialment es va atribuir el risc als estrògens, i se'n van reduir les dosis, però als anys 90 es va veure que els gestàgens també hi estaven implicats (diferent risc segons el tipus de gestàgen).
Què tenen a veure amb la coagulació? Doncs actuen al fetge, sobre les cèl·lules responsables de fabricar alguns factors de coagulació (fent que se'n fabriquin més), i alhora indueixen una resistència a l'actuació dels anticoagulants naturals del nostre cos mitjançant la modificació de diverses molècules. Per tant, afavoreixen la coagulació i inhibeixen l'anticoagulació natural.
Aquest estat que anomenem d'hipercoagulabilitat continua mantenint la coagulació dins dels límits de la normalitat en la majoria d'usuàries d'anticonceptius hormonals combinats. En canvi, quan hi sumem altres factors de risc de trombosi (factors genètics, trastorns immunològics de la coagulació, tabaquisme, etcètera), sí que ens trobem davant d'una situació de risc. És per això que aconsellem que les dones que prenen anticonceptius deixin de fumar.

Quina és la situació actual a casa nostra?

L'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMP) ha informat que s'inicia una revisió dels anticonceptius hormonals combinats de tercera i quarta generació (formulats amb uns gestàgens en concret) i de les combinacions d'estrògens amb acetat de ciproterona per part d'un comitè científic integrat per representants de totes les agències nacionals europees. Aquesta revisió comença a iniciativa de les autoritats franceses, i vol evaluar si la informació que proporcionen els prospectes i les fitxes tècniques d'aquests medicaments és suficient per a informar els professionals sanitaris i les usuàries. Per tant, només es tracta d'una revisió, però no s'ha retirat cap fàrmac del mercat ni vol dir que es vagi a retirar. L'AEMPS informarà dels resultats d'aquestes revisions.

Si sóc usuària d'anticonceptius hormonals, què he de fer ara?

Tot i l'alarma social que creen aquestes notícies, les usuàries d'anticonceptius hormonals combinats poden estar tranquil·les ara per ara. De moment no hi ha motius per a canviar d'anticonceptiu i no s'aconsella que les dones que els prenen els abandonin. Tot i amb això, les dones que es trobin angoixades i desitgin més informació poden consultar tranquil·lament el seu ginecòleg.
El risc de malaltia tromboembòlica és d'entre 20 i 40 casos per cada 100.00 usuàries cada any, és a dir, prou baix. El que hem de fer els professionals és seleccionar les dones a les quals prescribim aquests fàrmacs i despistar altres factors de risc de tromboembolisme, i el que han de fer les dones és seguir les indicacions dels professionals i mai prendre anticonceptius pel seu compte.

Font:

1 comentari:

  1. Bones
    Avui he descobert aquest bloc i he dir que, tot i que encara em queden entrades per llegir, m'agrada molt. Així que, abans de res, felicitats per l'iniciativa.
    La pregunta que em ronda per cap pel que fa als anticonceptius, és la seva relació amb l'hipotiroidisme i l'hipotiroidisme subclínic. Tinc la sensació que prendre anticonceptius augmenta la concentració de TSH en sang fins i tot en dones sanes, però no acabo d'entendre perquè. És així? Hi ha algun llibre, bloc, atricle científic (encara que sigui en anglès), etc.. que pugui consultar? No soc metge. Vaig estudiar biologia.
    Moltes gràcies per endavant i ànims amb el bloc!

    ResponElimina