Avís important

El contingut d'aquest bloc és informatiu i no substitueix en cap cas la consulta presencial amb el professional de salut pertinent, sino que la complementa. En cas de dubte, contacteu amb el vostre especialista.

diumenge, 3 de maig del 2015

Kate Middleton, capítol 2

Aquest bloc s'ha traslladat! Em trobareu a www.laurarodellar.com

En el seu dia vaig parlar sobre la Kate Middleton i els seus desitjos i expectatives de cara al seu primer part. I és que el fet que es plantegés un part natural va donar la volta al món en forma d'opinions de tots colors. La titllaven de tossuda, inconformista, poc amant de les tradicions… doncs bé, ha tornat a ser mare. Què destaca la premsa aquesta vegada?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3065678/Call-midwives-calm-duo-delivered-Princess.html

1. D'una banda, que ha estat atesa per llevadores. Concretament surten als diaris dues experimentades llevadores que l'han acompanyat en tot moment (concretament 154 minuts). Sí, dues per ella sola, i que ja coneixia prèviament i amb les quals tenia bona relació. Quin privilegi oi? Independentment que sigui princesa o Rita la Cantadora, el fet que una dona tingui dues professionals de confiança al seu costat durant tot el seu procés de part, que coneixen les seves expectatives, i que no tenen cap pressa, és tot un luxe i crec que no hi ha diners que ho puguin pagar. Aquesta tranquil·litat que, passi el que passi, no dependràs del "factor sort" pel que fa a l'equip humà, és un dels factors que porten moltes dones avui dia a optar per un part a casa. I aquí no em mostro a favor ni en contra del part a casa, tan sols faig la reflexió al respecte… perquè si als hospitals poguéssim aconseguir un tracte one-to-one, moltes coses canviarien.

2. Els ginecòlegs-cirurgians MASCLES s'esperaven en una sala anexa per si de cas. Ho destaquen vàries vegades… tan important és que siguin de sexe masculí? Aquí em surt la vena feminista heredada de la meva mare… no dubto de l'experiència d'aquests especialistes, però no trobo pas important donar tant èmfasi al fet de ser homes. Però també per ells eh? Perquè igual que es pot interpretar que en podrien saber més, també es podria llegir entre línies que pel fet de ser homes se'ls deixa fora.

3. La princesa tenia un pla de part que segons la premsa era molt clar i sabia què volia. Tant de bo totes les dones poguessin presentar-lo… perquè encara sento casos de dones a les quals no s'ha deixat presentar-ne un, i ni tan sols han tingut la més mínima oportunitat. Per sort són situacions cada cop més minoritàries… però avui dia i en ple segle XXI, el pla de naixement és l'ordre del dia a les sales de parts (adaptant-lo a la realitat de cada situació òbviament).

4. Va parir als 154 minuts d'haver ingressat… poc més de dues hores. O va arribar avançada i va fer feina a casa, o bé va progressar força ràpidament. I és que un dels secrets que auguren l'èxit del part natural és la seva evolució. Si va ràpid i dura poc, les probabilitats d'èxit augmenten. Sí que hi ha dones que resisteixen treballs de part molt perllongats i expulsius llargs i intensos, però amb el pas de les hores el cansament físic i emocional poden envair la mare fent que pugui optar per un canvi de plans. No hi ha res com ingressar de part de veritat, amb contraccions regulars establertes.

5. La princesa va tenir personal específic per ella, de manera que la seva presència a l'hospital no va afectar el funcionament de la resta de la Sala de Parts ni l'atenció a la resta de pacients. Sens dubte, un detall important a tenir en compte en una maternitat on tothom té dret a la intimitat i al seu propi moment.


Bé, fins aquí les meves reflexions. Què en penseu vosaltres?



4 comentaris:

  1. Com a mare que ha tingut els seus dos fills a Londres penso que també m'hagués agradat tenir el privilegi de donar a llum atesa per una llevadora de confiança que m'hagués visitat durant tot l'embaràs. La realitat és que sort en tens si et visita la mateixa llevadora dos cops... I també m'hagués agradat estar 2 hores de part a l'hospital. La realitat és que et fan trucar per telefon quan creus que estàs de part i determinen si ho estàs o no (i per tant si pots anar a l'hospital) per la freqüència i durada de les contraccions. En el meu cas els va semblar que eren massa curtes. Quan 20 min després vaig trencar aigües i eren verdes ens van dir que truquèssim al cap de 10 min que estaven molt ocupats. Quan ja des del taxi vam trucar per dir que estàvem de camí ens van dir que no anéssim a la plant de parts si no a triage. Només dir que el meu fill va néixer 20 min després d'arribar a l'hospital. La primera experiència no va ser millor.
    M'agradat veure que se n'anava a casa tant aviat, com la plebe. Tot i que suposo que al palau no li faltarà ajuda ni atenció mèdica, mentre que a mi per ex. se'm van infectar els punts i la comadrona que em va visitar un dissabte no en podia receptar antibiòtics i em va dir que anés dilluns al metge. 48 hores més amb punts infectats i anar caminant al metge no li passarà a una princesa per molt que ens la vulguin vendre com a una igual.

    ResponElimina
  2. Nuria , m'agradat molt el reu comentari.
    D'un temps cap a aqui es volen vendre la Obstetricia anglesa com la Panacea , la creme de la creme... I de tot hi ha en aquest mon , oi?

    ResponElimina
  3. Gracies, momo. Suposo que te bona fama perque es tracta tot l'embaras i el part d'una forma molt natural, no medicalitzada. De fet no et veu un ginecoleg/a en cap moment a no ser que hi hagi algun problema. Ni tan sols quan feia 10 dies que havia sortit de comptes em va veure cap obstetra. I aixo se li ha d'afegir que aqui no fan ecografia al tercer trimestre, nomes fan la de les 12 i les 20 setmanes. Ni tan sols quan surts de comptes per comprovar que la placenta funciona be etc.
    Pero aixo es aixi per qualsevol especialitat. Mai et veu un especialista a no ser que estiguis molt fotut. I el mateix amb nens, només a les 24 hores de neixer els veu un pediatria, pero si tot va be no els torna a veure un pediatre mai mes, nomes el metge de familia i unes infermeres especialitzades en nens. Es una bona manera d'estalviar diners en sanitat pero si hi ha un problema crec que es mes dificil que s'agafi a temps.

    Tambe suposo que te fama l'Obstetricia anglesa pels birth centres, unitats per donar a llum que les porten exclusivament llevadores. On hi ha totes les facilitats per a un part natural tipus piscines, boles de pilates, llum tenues, etc. Pero el que no es diu es que si hi vols anar ho has de dir cap a les 25 setmanes d'embaras, i alla com que no hi ha metges no hi ha opcio d'epidural. Per tant si hi vols anar vol dir que no vols epidural. Trobo que, sobretot si es el teu primer part, es molt dificil saber amb antelacio si vols o no epidural. I si un cop alla vols epidural t'intenten fer canviar d'opinio. Si insisteixes molt si que t'acabarien portant a la sala de parts normal pero jo no voldria tenir una discussio aixi en un moment tant delicat.
    La recompensa a renunciar a l'epidural i parir al birth centre es que un cop has parit tens una habitacio individual i que el pare de la criatura es pot quedar amb tu. Perque a la planta de post-parts normal els acompanyants (incloent-hi el pare de la criatura) nomes poden quedar-se en horari de visites (de 10 del mati a 8 de la tarda). Passar la nit sense la teva parella en una habitacio amb 4 mares mes + nadons despres de 24 hores de part, sondada etc pot ser molt dur.

    Be, no ho se, aquesta es la meva experiencia i la meva opinio. La majoria de les meves amigues angleses no han tingut experiencies millors, nomes aquelles que tenien molt clar des d'un principi que volien anar al birth centre i ho van aconseguir (perque no hi van haver complicacions o no van tenir que ser induides) parlen positivament de la seva experiencia.

    ResponElimina
  4. M'agrada que expliquis aquesta visió… perquè aquí entre mares es pinta tot el que es fa al Regne Unit com el més "guai", i no perquè parlin anglès o ho pintin tot més natural ho fan millor. Jo tinc amigues allà que no expliquen pas meravelles… i això que treballen en el sector sanitari.

    ResponElimina