Avís important

El contingut d'aquest bloc és informatiu i no substitueix en cap cas la consulta presencial amb el professional de salut pertinent, sino que la complementa. En cas de dubte, contacteu amb el vostre especialista.

dimecres, 16 de setembre del 2015

Cesària en família, en imatges

Aquest bloc s'ha traslladat! Em trobareu a www.laurarodellar.com

Fa temps que vaig parlant sobre donar un toc més humà i familiar a les cesàries. Partim de la base que una parella té en general  un, dos o tres fills (i per tant no viuran molts naixements), i que el que pràcticament tothom espera és un part vaginal. Per tant, una cesària no és el pla ideal per a la majoria de dones. Així doncs, hem d’intentar fer-los el camí fàcil.

Tot i ser una intervenció quirúrgica que té lloc en un quiròfan i que requereix una monitorització de la mare i mantenir en tot moment la seguretat, hi ha detalls que fan que la mare (i el pare) la visquin amb menys angoixa i puguin gaudir del naixement del seu fill (o fills).

Doncs bé, fins ara disposava de poques imatges i no les podia difondre a la xarxa, però aquest estiu uns pares m’han cedit les imatges del naixement dels seus bessons per a que pugui il·lustrar aquest concepte.

Cal dir que aquest tipus de naixement per cesària, amb contacte visual i pell amb pell immediat, no és possible sempre, i s'han de donar una sèrie de circumstàncies: que no es tracti d'una urgència, absència de complicacions, fetus en presentació cefàlica, líquid amniòtic clar i personal disposat. Si no es pot fer tot això, s'intenta fer tot el que es pot segons la situació.  



Naixement del primer bessó. A la mare se li ha baixat el teló estèril que la separa de la panxa, podent veure el naixement dels seus nens tant ella com la seva parella, que està al seu costat. Com veieu no es veu sang, així que no mareja ni fa impressió.


El primer bessó ja és fora, s'esperen 30-60 segons abans de pinçar el cordó si no hi ha cap punt de sagnat actiu.



Mentre el primer bessó ja és amb la seva mare, en contacte directe amb ella, els pares no es perden el naixement del segon bessó.



Extracció lenta del segon bessó, donant temps a que els seus pulmons expulsin tot el líquid amniòtic que contenien fins ara.



Els dos nadons ja són amb la seva mare. El neonatòleg és al costat, comprovant que tots dos estan bé, i entre ell, la llevadora i els pares els subjecten per a que no puguin caure (el vèrmix, el greix que recobreix el cos dels nadons quan neixen, rellisca molt!).


Un cop pesats, si la mare no pot agafar-los pel motiu que sigui (mareig, tremolor, etc), el pare s'encarrega de fer pell amb pell (o pèls amb pell) amb ells.


No hi ha separació mare-nadons durant el postoperatori immediat. D'aquesta manera la lactància es pot iniciar de manera precoç, fet especialment important en nadons per sota dels 3000 grams.  
Recordem que la succió fa que la mare produeixi oxitocina, la qual afavoreix la contractilitat de l'úter i per tant ajuda a prevenir les hemorràgies (les quals, en bessonades, pel fet de tenir un úter més gran, són més probables que en gestacions úniques). 
Aquests nens, a la visita postpart de la quarantena, estaven fent lactància materna exclusiva… i és que amb dos també es pot!

Sobre tot, vull agrair a aquesta família (no especifico noms) per haver-me enviat aquestes imatges i haver-me donat permís per difondre-les. I per la confiança dipositada també! Gràcies! He de dir que va ser un plaer.



Podeu trobar més informació sobre aquest tema als següents enllaços:




5 comentaris:

  1. Preciós !!! Gràcies per difondre que un naixement respectuós per cessàrea és possible.

    ResponElimina
  2. Gràcies als teus articles i a Matertraining, vaig tenir molt clar com volia la meva cesària. Et deixo aqui el resultat: https://youtu.be/P7hjbUdRkaQ
    També t'autoritzo a utilitzar les imatges, ja què per mi son molt maques.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes felicitats! El video és preciós. M'alegro moltíssim que poguéssiu viure així el vostre moment. Gràcies per compartir-lo!

      Elimina
  3. Hola!
    M'ha agradat molt trobar aquesta entrada del teu bloc, sobre una cesària respectada, així com una entrada anterior teva, també.
    Estic al meu 7è mes d'embaràs, i la meva nena, no s'ha girat.
    Preveient la possibilitat de que ja no es giri.. i que m'hagin de fer una cesària, estic buscant informació sobre centres on es facin cesàries respectades, que es permeti la presència del pare durant el naixement, i en que no es separi el nadó de la mare al néixer...
    I la veritat és que m'està costant molt de trobar. Em podries orientar sobre quins hospitals apliquen aquest tipus de protocol? Jo em visito a l'Hospital Mutua de Terrasa, i per la informació que tinc, no s'hi apliquen..

    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna,
      D'entrada, encara és aviat per pensar que la teva petita no es girarà. I, en cas que no ho faci, i acabis necessitant una cesària, el meu consell és que parlis amb els diferents centres hospitalaris que et planteges per a que t'expliquin el seu protocol en cas de cesària. Jo puc parlar del meu hospital, però no per altres. Tens temps... així que tens marge per cercar el lloc on et puguis sentir més còmoda.

      Elimina