Avís important

El contingut d'aquest bloc és informatiu i no substitueix en cap cas la consulta presencial amb el professional de salut pertinent, sino que la complementa. En cas de dubte, contacteu amb el vostre especialista.

dijous, 3 de març del 2011

Cap a la pelu!

Fa uns dies vaig anar a la perruqueria, portava unes arrels de mig pam i a saber quan hi podré tornar a anar. Quan ja era a casa, una amiga em va preguntar: “i estant embarassada et pots tenyir els cabells?”. Doncs d’això parlaré avui.

La resposta no es troba als llibres d’Obstetrícia, i confesso que durant el meu primer embaràs vaig demanar permís al meu ginecòleg abans d’anar a tenyir-me els cabells (morta de vergonya, se suposava que ho havia de saber!). Em va dir que sí que podia, i que no patís, que una resident gran meva també li havia preguntat quan estava embarassada. I a mi, a la consulta, és una pregunta que em fan sovint.

I ja que parlem de dubtes, aprofito per respondre “sí” a diverses preguntes que moltíssimes embarassades em plantegen a la primera visita (molta gent ve amb una llista escrita en un paper, o fins i tot feta amb l’ordinador, i les més posades en tecnologia punta la porten escrita al mòbil): depilació amb cera, maquillatge, lents de contacte, cremes solars... sí, cap problema.

Bé, tornem al tema. Els tints capil·lars que s’utilitzen actualment al nostre país contenen bàsicament substàncies vegetals, juntament amb algun producte químic. Aquests productes químics, administrats en dosis molt més elevades que les conté un tint, han provocat més incidència d’efectes perjudicials en animals de laboratori, però mai s’han demostrat efectes nocius en humans, i menys amb les dosis emprades. Tampoc s’han fet estudis amb dones embarassades que puguin demostrar científicament la inofensivitat dels tints, i per tant no podem estar-ne 100% segurs, però el que està clar és que les dones embarassades porten dècades tenyint-se els cabells i mai se n’ha vist cap efecte advers (i vivim en una societat totalment alarmista que a la primera espurna faria saltar el senyal d’alerta).

D’altra banda,  el tint no l’injectem a la vena de l’embarassada, sino que s’aplica als seus cabells, i part queda al cuir cabellut. D’aquesta part que queda en contacte amb la pell, una petita quantitat pot ser absorvida, però d’aquí a que arribi al fetus ha de recórrer un llarg camí i passar la barrera de la placenta, una portera de discoteca amb uns criteris d’admissió ben estrictes.

Les perruqueres solen ser autònomes, i per tant moltes treballen fins que es posen de part perquè no es poden permetre el luxe de pagar un altre sou o tancar la paradeta, i elles més que ningú estan en contacte amb tints capil·lars (i si sumem la dosi total, probablement serà més elevada que l’administrada als animals de laboratori en estudis científics). Si els tints fossin perjudicials, ja n’hauríem descobert els efectes nocius en els fills de les perruqueres.

Més substàncies tòxiques absorvim quan estem en un ambient tancat amb fum de tabac (per sort, amb la llei antitabac, això ja està superat), i ningú s’ha plantejat mai no anar a un bar embarassada o a casa d’uns amics fumadors... i bé que anem a passejar per la Diagonal de Barcelona.

Per tant, si estàs embarassada, pots anar tranquil·lament a la perruqueria i, si ho desitges (o uns quants cabells blancs t’hi obliguen) tenyir-te els cabells. A més a més et sentiràs més a gust amb tu mateixa, i això és molt important. Ja que portes uns quilets més al damunt, vas cansada i pateixes més o menys símptomes a causa de l’embaràs, tens dret a mirar-te al mirall i pensar “què guapa estic”.

5 comentaris:

  1. Puc confirmar sense marge d'error que els fills de les perruqueres no pateixen cap problema amb els tints ;)

    ResponElimina
  2. Això era el que tenia jo entès, però sempre va bé saber-ho de primera mà venint d'una professional com ets tu ;)

    ResponElimina
  3. M'encanta el teu blog!!!!!! Ets una gran profesional!!!

    ResponElimina
  4. Vaig conèixer una Laura, quan encara era un embrió de metgessa, després la Laura metgessa-obstetra-ginecòloga, tot seguit la Laura metgessa-obstetra-ginecòloga i mare i acabo de descobrir la Laura escriptora i....m'agrada molt!!!!
    La teva descripció de la membrana placentaria, si em deixes, la faré servir a les meves classes de BDT.
    M'encanta la teva creativitat i facilitat per comunicar.

    ResponElimina